12 Aralık 2014 Cuma

Kalecide Olması Gereken Özellikler

Bilindiği üzere günümüz futbolunda kaleci çok önemli bir pozisyonda görev almaktadır. Büyük sorumluluk gerektirdiği ve hatasız oynamak zorunda kaldığı için bu mevkide görev alacak kişilerin farklı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bir kalecinin takımına olumlu ve ya olumsuz katkısı en üst seviyede olmaktadır. Yapacağı bir hatanın bir takımı şampiyonluktan edebileceği gibi küme düşmesine sebep olabilmektedir. İyi yönde yapacağı katkı ise şampiyon yapmasına veya kümede kalmasına yol açabilecektir. Dolayısı ile bu kadar önemli olan kalecilik mesleğinin geliştirilmesi için neler yapıyoruz veya neler yapabiliriz. Ülkemizde kalecilik mesleğine gereken önem verilmekte midir? Sürekli eleştiriye maruz kalan kaleci olmaktadır. Hâlbuki sorgulanması gereken kalecinin ne kadar eğitim aldığı veya nasıl aldığıdır. Bu yüzden kaleci eğitmenliği en az kaleci kadar önemlidir. Kaleci seçimi yapılırken kalecide olması gereken vasıfları bilmek, kalecinin yaşadığı duyguları yaşamak gerekir. Bu özellikler nedir dersek kısaca şöyle özetliye biliriz:

n 1-FİZİKSEL YAPISI İYİ OLACAK
n 2-LİDERLİK YAPISI OLACAK
n 3-CESARETLİ OLACAK
n 4-ZEKİ OLACAK
n 5-ÇALIŞMAYI SEVECEK
n 6-ÇABUK OLACAK
n 7-KARAR VERME YETENEĞİ OLACAK
n 8-SEZİLERİ KUVVETLİ OLACAK
9-SORUMLULUK ALABİLECEK
n 10-SİNİR SİSTEMİ KUVVETLİ OLACAK
n 11-TAKTİKSEL UYUMU İYİ OLACAK
n 12-KONSANTRESİ İYİ OLACAK
n 13-OYUN KURALLARINI İYİ BİLECEK

Sinirli Teknik Direktörler


İyi Bir Teknik Direktör Nasıl Olunur?

İlk olarak o PC başında saatlerinizi geçirdiğiniz menajerlik oyunlarında almış olduğunuz başarıların antrenörlük kariyerinize hiç bir etkisi olmadığını belirterek konuya başlamak istiyorum arkadaşım. (En azından prosedürlerde yok).
Futbolla resmi olarak bağı olmamış kişiler için, yaptığımız araştırmalara göre  “Türkiye’de teknik direktör olmak için” yapılması gereken ilk şey ne futbol oynamış olmak, ne futbol topunu hayatında görmüş olmak ne de Erman Toroğlu’nun oğlu olmak(kendisi eski komşumdur selam ederim); ülkemizde teknik direktörlük için ilk adım “İlk Yardım Sertifikası” almış olmak. Bu belgeyi Kızılay’dan(Ankaradaki Meydan değil Kurum olan) ya da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onay verilmiş bir kurumdan alabilmekteyiz.
morinyoEvet çok cabbar cevval, evin salonunda okulun bahçesinde, iş yerinde klavye başında, balkonda sigara içerken hayallerini kurduğunuz teknik direktörlüğün ilk aşaması bu. Daha sonra her ademoğlunda olan belgelerle birlikte Türkiye Futbol Federasyonu’na kaydımızı yaptırıp “Grassroots Gönüllü Lider Kursu” na gidip sertifikamızı alıyoruz. Ancak bu eğitimi tamamlamak demek Premier Lig’de Fulham’ı çalıştıracağım demek değil. Bu sertifikanın sadece amatör futbol takımlarının bünyesinde çalışabileceğiniz anlamına geldiğini unutmayalım, unutturmayalım. Amatör futbol takımları için tek bir idari sorumlu ya da antrenör adı her neyse yeterli olmakta iken üst liglerde farklı uzmanlık alanlarında daha çok personel çalışma zorunluluğu var. Grassroots Gönüllü Liderlik Sertifikası ilk adım. Ancak bunu almak profesyonel müsabaka görevi alabilirsiniz demek değil. İlgili talimatta belirtildiği gibi kulüplerde organizasyon gibi çalışmalara 2 yıl çalışmak ya da daha önceden bir futbol geçmişi aranabiliyor. linki de bu işte: http://www..org/Resources//Documents/0002012/-Dokuman/Talimatlar/2012/Antrenor-Lisans-Kurslari-Talimati.pdf  Eklerini de okumyaı unutmayın!

iyi bir defans oyuncusu nasıl olunur?

- Defans oyuncusu top ile rakibi arasında en uygun pozisyonu tespit ederek en uygun pozisyonda durmalıdır.
- Karşıdaki rakibinin ne hareket yapacağını önceden tahmin etmelidir.
- Seri olmalıdır.Hata yapsa bile hatasını seri bir şekilde telafi etmelidir.
- Diğer defans arkadaşlarını uyararak bir takım halinde hareket etmelidirler.
- Karşıdaki oyuncu iyi şut atabiliyorsa ona şut pozisyonu vermemelidir.
- Topu kaptıktan sonra gerektiğinde oyunu yavaş,gerektiğinde ise hızlı bir şekilde devam ettirmelidir.Bu maçın durumuna göre belirlenmelidir.
- Topu almak için rakibin ayağına hemen basmamalıdır.Biraz rakibini takip etmeli ve uygun pozisyonu beklemelidir.
- Gerektiğinde takımı köşe vuruşu kullanırken rakip ceza sahası içinde bulunmalıdır.
- Gerektiğinde Ortasaha'daki arkadaşlarına yardım etmelidir.
- Fazla çalım denememeli ve genelde paslı oynamalıdır.http://www.uzmantv.com/konu/futbolda-savunma

Nasıl İyi Bir Kaleci Olunur?

İYİ KALECİ NASIL OLUNUR KALECİ TEKNİKLERİ Kaleci çalışması çabukluk üzerine kurulu bir program takip etmeli ve antreman periyotlarında devamlı çabukluğa dayalı hareketler yapılmalıdır. İyi bir kaleci,ilk hamlesinden sonra,hemen ikinci hamleyi yapabileceği pozizyonu en kısa zamanda almalıdır. Kalecinin normal duruş pozizyonu,dizler hafif kıvrılmış,ayak uçlarında(Yaylanma pozizyonu)ve ayaklar omuz hizasına kadar açık olmalıdır. Topu tutarken dikkat edecegi kurallar bacaklar fazla açık olmıyacak ve topun gelişine göre gerekirse tek dizini yere koyarak topun kotrolünü sağlamalıdır. Kalecinin hava topuna çıkması: Kalecilerin korkulu rüyası yan toplardır.bunlar kavisli ve sert yapılan ortalardır. Burada kaleci zamanlamasını(Tayming)iyi yapmalı topla nerede buluşacağını tahmin ederek terettüt geçirmeden topa hakim olacağı noktaya gitmelidir. Bu zamanlamayı yapamıyan kaleciler topa boşa çıkar ve oyundan düşer. Sert ve falsolu gelen topları tutmak yerine,tek veye çift yumrukla sahanın ölü noktalarına uzaklaştımaları gerekir. Kaleci şunu kesinlikle unutmamalıdır,boy ve kollarının avantajını iyi kullanmalı,havadaki toplara çıkarken,darbelere maruz kalmaması için bir dizini kırarak topa çıkmalı. Topu havada bloke ettiği zaman elinin iki baş parmağı kesinlikle topun arkasında olmalı eller topta (W)bu şekilde olmalıdır,yoksa topa hakim olması zordur. Havada yakaladığı topu ani bir hareketle gögüsüne çekmeli %.100 kotrolu altına almalıdır. İyi bir kaleci sogukkanlı ve çabuk,taymingi kuvvetli olmalıdır.Kesinlikle top sahanın neresinde olursa olsun,toptan gözlerini ayırmaması ve oyundan kopmaması lazımdır. Topu değaj ve elle oyuna zamanında sokmalı ve topu takımını atak hazırlığına getirecek şekilde olumlu kullanmalıdır. Geri pasa antremanlarda çalışması gerekir,topa ayakla kontrol,kaleciler için modern futbolda önem kazanmıştır. Kaleciler defansının en arkasıda olma avantajını iyi kullanmalıdır,defanstaki arkadaşlarının hatasını görerek onları ikaz etmeli ve yapması gerekenleri söylemelidir.(Oyun okuma) Korner atışlarında:Ön direk ve arka direk çizgisine arkadaşlarını yerleştirmelidir. Serbest atışlarda,barajını iyi kurdurmalı ve barajın arkasında parmaklarının ucunda,hamle yapmaya hazır vaziyette beklemelidir. Kaleci çalışmalarında,baraj kurdurma çalışması yapılması ihmal edilmemeli. Yanlış kurdurulan bir baraj,günümüz futbolunda gol demektir. Antremanlarda penaltı çalışması yapmalı ve rakip,takımın penaltı atan oyuncusunun atış,sitilini önceden takip etmelidir. rakip forvetle bire bir kaldığı pozizyonlarda,rakibinin üzerine hızla çıkarak,açıyı kapatmalı ve topa vurş mesafesini daratmalıdır. Aşırtma vuruşlara,dikatli olmalı ve kalesinden fazla öne çıkmamalı,ceza sahasının her noktasına hakim olmalıdır. Bütün pozizyonlarda, iki kale direğinin ortasında olmalı. Her kaleci zaman zaman hatalı gol yer,bu demek değilki tekrar hata yapacam,pisikolojisi içinde olmamalı ve kendine olan güvenini asla kaybetmemelidirhttp://www.uzmantv.com/konu/kaleci-egitimi

kalecilik

Kalecifutbolda, takım savunmasının en arkasında duran ve birincil görevi topun kaleye girmesini önlemek olan oyuncudur. Kendi takımınınceza sahası içinde olmak kaydıyla, topa elle dokunması kurallara uygun olan tek oyuncudur. Eğer kaleci sakatlanırsa, oyun durur ve tedavisi saha içinde yapılır.
Kaleciler, çoğunlukla GK kısaltması ile (İngilizce'de kaleci: goalkeeper) belirtilirler. Türkçe kısaltması KL dir. Forma numaraları, genellikle 1'dir.